Underlag til ærtesten som grundigt forarbejde

Det siges, at jo bedre forarbejde man laver, inden man lægger ærtesten, desto bedre og flottere resultat kan man opnå. Man kan faktisk nærmest ikke være for grundig, når der tales om forarbejde inden lægning af ærtesten. At lægge et underlag til ærtesten er en del af dette forarbejde. Underlaget er blandt andet med til at sikre, at der ikke gror for meget ukrudt op imellem ærtestenene, og dermed bliver resultatet forhåbentligt flot på lang sigt også.

 

Underlag til ærtesten i indkørslen

Når man lægger ærtesten i en indkørsel kan forarbejdet i særdeleshed næsten ikke være for grundigt. Et underlag findes i forskellige udgaver. Et underlag til ærtesten i en indkørsel kan bestå af et bærelag; et bærelag bestående af stabilgrus, enten i et bakkemateriale eller knust beton. Knust beton som bærelag kan tendere til nærmest at falde sammen, hvilket gør, at det bærende underlag til indkørslen bliver ekstra fast. Dog skal underlaget til ærtestenene som oftest komprimeres. Komprimeringen foregår typisk med en pladevibrator. Materialerne til anlægning af ærtesten kan købes på havehandel.dk/produkt-kategori/sand-og-grus.

Ærtestenene oven på underlaget til ærtestenene

Når man har fået lavet det grundige forarbejde; altså når det bærende underlag til ærtestenene er færdiglagt, da er det tid til at ærtestenen skal fordeles på fladen. Mange laver en fejl, når de lægger ærtesten. De laver den fejl, at de lægger et for tykt lag ærtesten oven på underlaget. Et for tykt lag af ærtesten kan have den konsekvens, at ærtestenene med tiden flytter sig rundt på underlaget. Nogle siger, at ærtestenene ”vandrer”, når de flytter sig på underlaget. Med det menes der egentlig bare, at de lagte ærtesten på underlaget fordeler sig ujævnt på, hvorfor resultatet dermed ikke bliver optimalt. Så én ting er, at det er vigtigt at lægge et godt underlag til ærtestenene, lige så vigtigt er det, at ærtestenene bliver fordelt i et fint lag på underlaget, uden at det er for tykt.